Wereld Handicap Systeem (WHS) 2021

Wereld Handicap Systeem (WHS) 2021

Vanaf 2021 a.s. een nieuw Handicapsysteem

In Nederland worden de handicaps van alle golfspelers berekend met het handicapsysteem van de European Golf Association (EGA) – maar per januari 2021 gaan we gebruik maken van het Wereld Handicap Systeem (WHS).

Met het WHS heeft iedere golfer een handicap die op dezelfde manier berekend wordt en die dus ook overal vergelijkbaar is en geaccepteerd wordt.

De WHS-handicapberekening gaat uit van een gemiddelde. De handicap wordt in basis bepaald door de 8 beste scores (wedstijd- en qualifying kaarten) van de laatste 20 ingeleverde kaarten, zonder CBA.

Er is geen simpele formule waarmee je nu al kunt uitrekenen wat je WHS-handicap op dit moment zou zijn. Dat komt omdat de WHS-handicapberekening meerdere variabelen* kent en heel anders werkt dan die van het EGA Handicap System.

* De genoemde variabelen om een WHS-handicap te berekenen (zoals Dag-resultaat, Hard- en Softcap, , PCC, Exceptionele Score, Aangepaste bruto score en Correcties bij te weinig ingeleverde scores) zijn veelomvattend. Ben je geïnteresseerd in de uitleg van deze variabelen dan kun je op de website Golf.nl meer lezen. Klik hier.

Transitie naar WHS handicap

Vanwege de transitie naar het WHS-systeem krijgt iedereen vanaf 2021 een nieuwe handicap. Deze is eigenlijk niet te vergelijken met de huidige EGA-handicap, omdat de berekening heel anders verloopt. Voor de transitie van EGA- naar WHS-handicaps worden alleen de 8 beste scores van de laatste 20 kaarten gebruikt vanaf 2016, oudere scores worden niet gebruikt bij het bepalen van de WHS-handicap. Bij deze transitie naar het WHS zal dus bijna iedereen een hogere of lagere handicap krijgen. Zijn er niet voldoende kaarten beschikbaar dan treedt een tabel in werking om toch tot een reële handicap berekening te komen. Meer weten? Klik dan hier.

Qualyfing ronde

Na de invoering van het WHS mag iedereen (ook spelers met een handicap van 4,4 en lager) qualifying ronden spelen, ook over 9 of meer holes. Ook kan iedereen na de invoering van het WHS meedoen aan qualifying wedstrijden, ook wedstrijden over 9 of meer holes. Een qualifying kaart of wedstrijd spelen over bijvoorbeeld 12 of 14 holes? Het behoort na de invoering van het WHS tot de mogelijkheden, maar er zijn voorwaarden aan verbonden. Wilt u lezen welke voorwaarden dat zijn: klik dan hier.

PCC (Playing Conditions Calculation)

Eén van de variabelen van belang voor het berekenen van je handicap is de PCC. Het lijkt een beetje op de oude CBA maar deze PCC wordt elke dag automatisch berekend voor elke baan. Als je na 4 januari 2021 een score invoert krijg je meteen te zien wat je provisionele handicap is (je vermoedelijke nieuwe handicap). Pas de volgende ochtend, nadat de PCC is toegepast, ziet de speler wat zijn of haar definitieve nieuwe handicap is. De PCC wordt bepaald op basis van álle ingeleverde qualifying scores van die dag, op die baan – zowel wedstrijdscores als de scores van qualifying ronden – van spelers met een handicap onder de 36. De gedachte achter de PCC is dat het weer en de set-up van een baan elke dag anders kunnen zijn. Meer weten? Klik hier.

Qualifying kaarten

Voor een goede bepaling van de PCC is het dus belangrijk dat de scores op dezelfde dag worden ingevoerd. De handicapcommissie ziet het liefst dat de scores, inclusief goedkeuring door de marker, zo snel mogelijk online ingevoerd worden (bijv. Via de handicapterminal van de club, op je smartphone of thuis op een computer of tablet). Lever je de score na 23:59 uur in dan telt deze niet meer mee voor de PCC-berekening. Uiteraard telt je score wel mee voor je handicap echter wel zonder de PCC-correctie.

Spelers die een qualifying score niet digitaal kunnen invoeren, mogen nog steeds papieren scorekaarten inleveren. Lever de papieren scorekaart zo snel mogelijk in maar omdat we allen vrijwilligers zijn zal deze niet iedere dag verwerkt kunnen worden, waardoor (in de meeste gevallen) de score niet mee zal tellen voor de PCC.

In de app GOLF.NL kun je nu al een overzicht van jouw qualifying scores bekijken (klik op “Mijn spel”), zo ook in de IntoGolf app van Grevelingenhout staat op de begin pagina een link met de tekst” Check uw WHS handicap”.

Luister ook naar de aflevering over de invoering van het WHS via de Podcast van de NGF ‘PodjeGolf’ 

De podcast is te beluisteren op SpotifyStitcherApple Podcasts/iTunes en Google Podcasts.

Overgangsperiode

Op dit moment wordt je EGA-handicap berekend op de oude manier, en dat zal ook zo blijven tot 1 maart. Vanaf 1 maart krijg je alleen nog maar je WHS-handicap (het nieuwe handicapsysteem) te zien op je NGF-pas.

Wat gebeurt er tot 1 maart?

Totdat we op 1 maart 2021 overgaan op het nieuwe handicapsysteem is er een overgangsperiode, die loopt van 16 december 2020 tot 1 maart 2021. Deze overgangsperiode bestaat uit verschillende fasen:

Maandag 4 januari 2020 tot 1 maart 2021 kan je je WHS-handicap zien op de digitale NGF-pas in de app GOLF.NL. Je EGA-handicap is in deze periode ook nog steeds zichtbaar op je pas, dus je ziet in deze fase twee handicaps. Je kan dan ook de achterliggende 20 scores zien waarop je WHS-handicap is gebaseerd. Vanaf 4 januari 2021 worden alle qualifying scores die je inlevert meegenomen in de berekening van zowel je EGA- als je WHS-handicap. Je EGA-handicap is nog steeds leidend (wedstrijden worden gespeeld op basis van de EGA-handicap), maar je WHS-handicap draait al op de achtergrond mee.

Vrijdag 26 februari 2021 tot maandag 1 maart 2021 worden er geen qualifying scores verwerkt. Je handicap is in deze fase bevroren. Scores die je in deze periode inlevert komen in een wachtrij en worden vanaf 1 maart met terugwerkende kracht verwerkt. Je kan dus gewoon spelen, maar je zult geen verandering zien in je handicap.

1 maart 2021:
We zijn definitief overgestapt op het World Handicap System en zie je alleen nog je WHS-handicap!

Het kan momenteel zijn dat je buitenlandse kaarten niet verwerkt ziet in de WHS score. Wanneer je nog alle gegevens hebt van de buitenlandse ronde (in iedergeval: naam van de baan, Course rating, Slope rating, score per hole, kleur tee) dan kun je deze gevens sturen aan RHcie@grevelingenhout.nl (voor 24 februari as.) en zullen wij zorgen dat deze alsnog verwerkt worden.

Wanneer je nog andere vragen hebt of vreemde dingen in je WHS scores ziet kun je contact opnemen met de Regel en handicap commissie (rhcie@grevelingenhout.nl).

Regel& Handicapcommissie Golfclub Grevelingenhout

Terug naar het overzicht